Rešenje za prikazivanje e-mail adrese, bez spam-a

Gotovo svi popularni e-mail servisi (kao što su Gmail, Yahoo mail, ...) imaju veoma dobru zaštitu od neželjene pošte (spama). Ipak s vremena na vreme proleti i poneki spam u vaš Inbox. Učestalost takve pojave se uglavnom poveća kada negde na internetu (na društvenim mrežama, forumima, ...) ostavite vašu e-mail adresu, a posebni programi (spam botovi) neprestalno trtaže otkrivene e-mail adrese i kada ih nađu, stave ih na svoje liste za spam. Sa druge strane, živimo u vremenu kada je e-mail jedan od glavnih načina komunikacije i s toga često biramo između više spama ili više mogućnosti da nas ljudi kontaktiraju. Ono što sledi je jedno moguće rešenje kako da postavite vašu e-mail adresu a da ne počnete da dobijate više spama.

Pre svega, treba imati na umu da postoji vidljiv i ne vidljiv deo vaše e-mail adrese (ukoliko je standardno napisana):

Vidljivi deo: vasaadresa@gmail.com

Kod:
<a href="mailto:vasaadresa@gmail.com">vasaadresa@gmail.com</a>

Botovi mogu da uzmu informaciju o vašoj adresi ili iz samog koda koji nije odmah prikazan, a u kodu stoji pod "href" parametrom, ili od samog teksta adrese (što je u većini slučajeva sama adresa). Tako da, samo menjanje teksta koda vas ne štiti od botova.

Prvo rešenje: Sakriti nevidljivu informaciju pod "href" parametrom

Našao sam na StackOverflow-u pametno i jednostavno rešenje - ubaciti neka retka slova u e-mail adresu a kada se mišem pređe preko tog linka (ili se pritisne touch screen), u tom trenutku on izbaci samo te suvišne znakove. Evo i kako bi konkretno izgledalo:

<a href="mailto:vasxaaxdresax@gmxail.com" onmouseover="this.href=this.href.replace(/x/g,'');" >e-mail</a>

Tom prilikom možete da koristiti i neki drugi znak osim "x", koji je ređi i koji sigurno ne postoji u vašoj e-mail adresi. Iako je ovo dobro funkcionisalo (kada bi neko kliknuo na to, mogao bi da mi pošalje e-mail, a spam botovi to nisu mogli da primete), nisam imao mogućnost da postavim e-mail adresu tako da se vidi sama adresa a da je zaštićena od spam botova.

Drugo rešenje: Dodati prazan tag u sred adrese

Silvan Mühlemann je napravio pravo malo istraživanje sa tri različita načina kako da prikažete vašu e-mail adresu a da spam botovi ne mogu da je otkriju. Jedan način koji mi se posebno sviđa je da se u sred adrese postavi prazan <span> tag. Evo kako izgleda ovo rešenje:

HTML:

<a href="mailto:vasxaaxdresax@gmxail.com" onmouseover="this.href=this.href.replace(/x/g,'');" >vasaadresa@<span class="displaynone">null</span>gmail.com</a>

CSS:

.displaynone {
    display:none;
}

Na ovaj način postižete i da se vaša e-mail adresa vidi i da spam botovi ne mogu da je nađu i stave na listu za spam. Primer toga možete videti na stranici Kontakt

Napisano u 22:35 09.08.2016.
security
spam
email

Arhiva

2016

Naznake

securityspamemail

Svi članci

Rešenje za prikazivanje e-mail adrese, bez spam-a

Kombinacija metoda da se i href parametar i sam tekst adrese učine nečitkim za spam botove.
22:35 09.08.2016.